Porovaara Hill – ainutlaatuinen resortti vain 20 min ajomatkan päässä Rovaniemen keskustasta

Porovaara on lähes sadan hehtaariin kokoinen yksityinen luontoalue vain noin 20 km Rovaniemen keskustasta etelään. Heti Porovaarasta itään alkaa Suomen valtion omistama kymmenien nelikilometrien erämaa-alue.

Porovaarassa porot ovat laiduntaneet vuosisatoja luonnollisesti monimuotoisen luonnon ympäröimänä. Alueelta löytyy avonaisempaa vaaramaisemaa, mutta myös suomaisempaa tiheää metsää, joka tarjoaa suojaa ja rauhaa poroille vasomisaikana. Monimuotoinen luonto tarjoaa myös ravintoa ympäri vuoden; kosteikkojen heinäkasveista kuivempien alueiden jäkälämaihin.

Niinpä alue on soveltunut poronhoitoon ympäri vuoden. Körkön suvun tarina poronhoidon parissa alueella alkoi 1800- ja 1900-luvun taitteessa: tältä ajalta on ensimmäinen poromerkki, joka on säilynyt aina näihin päiviin asti. Nykyinen omistajapariskunta Irja ja Ari Körkkö alkoi jatkamaan tilaa vuonna 1986, jonka jälkeen alue on tarjonnut monenlaisia elinkeinomahdollisuuksia kasvavalle perheelle. Voidaan sanoa, että alueesta muodostui perheelle toinen takapiha, jossa marjastettiin, metsästettiin ja kokoonnuttiin yhdessä nuotion äärellä.

Elämystoiminta Porovaarassa alkoi vuonna 2009, mistä lähtien yhä useampi ihminen eri puolilta maailmaa on päässyt nauttimaan alueen elämyksistä. Alueen yksityisyys on tarjonnut mahdollisuuden rauhoittua ja nauttia luonnon rauhasta sekä tutustua ihastuttaviin eläimiin niiden luonnollisessa elinympäristössä. Porovaaran talvista lumimaisemaa on päässyt kokemaan tuhannet tyytyväiset matkailijat lämpimien porontaljojen alla rekiajelulla joko päivänvalon aikaan tai illalla tanssivien revontulien loimutessa taivaalla. Sähkömoottorikelkat sopivat mainiosti Porovaaraan, sillä ne eivät saastuta, niiden hiilidioksidipäästöt ovat hyvin pieniä ja ne ovat erittäin hiljaisia.

Nykyisellään alueella sijaitsee porotila, joka tarjoaa elämyspalveluja jo toisessa sukupolvessa luontoa sekä vanhoja hyviä tapoja ja perinteitä kunnioittaen. Voidaankin tiivistää, että se mikä on tuonut alueella elämän edellytykset vuosisatoja ihmisille ja eläimille, niin siitä tarinasta ihmisillä ympäri maailmaa on nyt mahdollista päästä nauttimaan ja oppimaan. Sanotaan, että Porovaara ei petä koskaan!

POROVAARA HILL
ROVANIEMI, LAPPI

20 min ajomatka Rovaniemen keskustasta
25 min ajomatka Rovaniemen lentokentältä
25 min ajomatka Napapiirin Joulupukin Pajakylästä